Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2016

DARAH TINGGI : BAGAIMANA UNTUK ATASI MASALAH INI AGAR BOLEH MENJALANI KEHIDUPAN SEPERTI BIASA

Hipertensi atau darah tinggi...Sememnagnya menjadi masalah dikalangan manusia..Terytama bagi mereka yang dah berumur..Tapi tak terkecuali juga golongan muda...HAAAAA...jangan ingat golongan muda tak terkecuali untuk mendapat sakit darah tinggi nie tau..
Darah tinggi nie boleh juga menyebabkan datang nya pelbagai penyakit...Antara nya, stroke..sakit jantung...kolestrol dalam darah ..sakit dada...Macam-macam lagi la..yang boleh terjadi...
JADI BAGAIMANA UNTUK ATASINYA???
Jom kita tengok video nie...

Ubat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.


Untuk mengatasi masalah darah tinggi nie ada tiga cara yang boleh diikuti..

1. MENGUBAH CARA HIDUP - selalunya cara hidup seseorang nie tak tentukan...ada yang tak cukup tidur...ada yang makan lewat..Semua itu mempengaruhi kehidupan anda...Dan yang paling teruk sekali bile tetiba je anda mendapati diri anda dihinggapi dengan pelbagai penyakit...Haaa..Ni dah bahaya tau..

2. HIDUPAN SIHAT - Mulakan kehidupan denga…

SIHAT TANPA UBAT MEMBANTU KELUARGA AGAR CERIA SELALU

Bulan nie kan bulan promosi Omega Guard dan Vitamin C SR...Jadi, minggu nie adalah minggu terakhir untuk grab semua vitamin promosi nie...Bagi yang inginkan keluarga yang sihat tanpa ubat..Boleh pilih dengan cara Shaklee..


Nak tahu lebih lanjut..Meh tonton Video nie..


Omega Guard Shaklee - Ibu Hamil/Menyusu, Kanak2, Pesakit from iReach HD on Vimeo.


Best kan seisi keluarga pun boleh makan tau...tak rugi kalau korang membelinya...Saya pun makan untuk seisi keluarga...
Hasil dari pati minyak ikan yang terbaik nielah hasilnya...Jika kita makan ikan mentah dah tentu ada plumbum, toksin yang masih lagi ada pada ikan...Jadi Shaklee telah mempatenkan dalam bentuk tablet dan mendapatkan patinya...Jadi ianya bebas dengan sebarang campuran..


Nak tahu lebih lanjut..dan ingin buat pesanan boleh hubungi saya..
IG : @arryanayash FB : Hafza Aein Pages : Butik Vitamin Aein WASAP : 0173739567

RAHSIA MENYUSU DI BULAN RAMADHAN AGAR ANAK SENTIASA KENYANG DAN IBU BERTENAGA

Tak lama lagi puasa akan menjelangkan..ada juga ibu-ibu yang masih berpantang time bulan puasa..Macam saya lah..berpantang time bulan puasa...Memang mencabar sungguh...Mane tak nya..Time berpantang tu..time musim panas..Bayangkan lah berpantang di kampung..Panas dia macam mane..
Eh..eh..dah..bukan tu yang saya nak citekan..Tapi saya nak cite kan kt cini yang bagi ibu-ibu yang menyusukan anak time bulan puasa...Ibu-ibu pasti risaukan..Iye la..bulan puasa mane ada makan dan minum untuk support susu badan..Malah risau takut kalau-kalau susu dah merundum kan..
Jom kita tengok video nie dulu..Bagaimana akak nie survive untuk dapatkan susu time bulan puasa..


Rahsia Menyusu Puasa Di Bulan Ramadhan from iReach HD on Vimeo.
Haa...pada ibu-ibu diluar sana..Jangan ada yang merasakan menyusukan bayi anada boleh membuatkan anda tidak berpuasa...Itu, adalah kesilapan besar ye...
Bagi yang tidak dapat mendengar dan membuka video itu, Tidak mengapa..saya akan ulaskan sedikit apa yang pelanggang kita dah b…

8 CARA DETOX SECARA SEMULAJADI TANPA KESAKITAN

Detox dah semakin terkenal sekarang...Sebabnya ada yang berpendapat yang detox nie untuk kuruskan dan kurangkan berat badan je..RAta-rata yang selalu buat adalah kaum wanita..Biasalahkan..kecantikan mane boleh berpisah dengan wanita..Walaupun berbadan besar tetap inginkan kecantikan dan kesempurnaan...
Tapi kalau diistilahkan detox sebenarnya proses membuang toksin dalam badan..Maksudnya satu proses yang melibatkan sistem pemcernaan untuk proses pembersihan..Iyelah..selama ini, kita dok makan je..main bedal je nak telan ape pun..Last sekali dapat penyakit...
Tapi setiap orang pelbagai cara mereka buat detox..Ada yang menggunakan set suplement..ada yang buat detox secara sendiri dengan bahan-bahan harian..Ada juga yang buat melakukan dengan berdiet dan pantang larang pemakanan...Macam-macam lagi lah..
Tapi..Kali nie saya just nak share cikit je pasal detox secara semulajadi..Terdapat bahan atau buah-buahan yang boleh kita gunakan untuk berdetox..Nak tahu ape bahan dia dan fungsi dia...Jom…

ALZHEIMER : GEJALA DAN CARA SEMBUHKANNYA AGAR KEMBALI SIHAT

ALZHEIMER....
Ramai yang tidak menyedarinya..Rata-rata mereka berfikiran ianya seperti nyanyuk...Ini kerana perubahan pada si pesakit yang mula melupakan keadaan persekitaran fizikal dan mental juga keadaan disekeliling mereka..
Alzheimer ialah penurunan fungsi saraf otak yang mana jika dilihat secara perubatan ianya sangat kompleks dan proresif..Penurunan fung saraf otak ini boleh menyebabkan daya ingatan semakin menurun dengan teruknya sehingga tidak mampu untuk menguruskan diri sendiri..
Apabila keadaan ini terjadi..pesakit akan mengalami masalah yang semakin lama, semakin melemahkan sehingga masalah pertuturan, kewarasan, ingatan, pertimbangan, perubahan personaliti dan tingkah laku mereka akan berubah secara sedikit demi sedikit..

BAGAIMANA ALZHEIMER BOLEH TERJADI....
Jom kita tonton video nie dulu..


Alzheimer berlaku apabila otak menjadi kecut dimana di dalam bahagiannya dipenuhi dengan gumpalan protein yang luar biasa..Ini dikenali dengan PLAK AMILOID..Di dalam gumpalan ni pula ada s…

KENAPA KITA PERLU DETOX...AGAR BADAN KITA SIHAT DAN CERGAS

APA ITU DETOX...
Detox ialah proses penyingkiran toksin dalam badan..mengikut beberapa cara dan kaedahnya..Perkataan detox pada masa kini dah semakin popular...Ada sesetengahnya melakukan detox dengan cara mereka tersendiri...Contohnya..membuat air lemon..makan suplement..berpuasa...Tapi boleh ke detox ni dapat menyingkirkan toksin..
Persoalannya

KENAPA KITA PERLU DETOX..???

Sebenarnya...badan kita ni dah banyak sangat sisa toksin dalam badan..tak kira lah sama da yang logam ke..parasit ke..macam2 lagi lah..Semua yang kita makan yang kita perlukan akan bersangkut paut dengan semua benda nie..
Contohnya..parasit..ada tak terasa dalam badan kita nie..benda2 bergerak..macam kat mata..kat punggung...kat perut..kat tangan..semua tempat la..haa..sebenarnya itulah parasit yang dah dok dengan kita bertahun2..berbulan2..berhari2..
Kalau anda nak tahu..yang parasit nie akan makan ape yang kita makan..terutama sekali benda2 manis..macam gula..coklat..air berkarbonat..segala macam yang manis la..semuan…

STROK : TANDA-TANDA STROKE BOLEH MEMBAWA MAUT JIKA TIDAK DIRAWAT SEGERA

Stroke...tak kenal erti umur..sama da tua atau muda..berlaku secara tetiba tanpa meninggalkan isyarat dahulu,...

APA ITU STROKE?



Orang dok ramai cakap ape itu stroke..Stroke dalam bahasa omputih...tapi dalam bahasa melayu pulak angin ahmar..sebelum nie saya da jelaskan tentang stroke..
Ada beberapa jenis stroke..yang boleh dikategorikan...boleh click kat cini..yang terbaru lak stroke haba...Stroke haba terjadi apabila suhu dalam meningkat dengan mendadak...yang mana dalam badan kita ada suhu yang mengawal keadaan suhu tertentu..Contohnya, jika keadaan panas diluar, badan akan menghasilkan suhu sejuk mengikut suhu badan..Dan jika keadaan diluar sejuk..badan akan menghasilkan suhu sejuk mengikut keadaan suhu badan juga..
Tetapi jika suhu diluar terlampau panas..badan sukar untuk menghasilkan suhu juga..kerana haba dalam badan tinggi dan menyebabkan suhu badan pun meningkat..Dan nie boleh terjadinya stroke haba..


Tanda-tanda nie boleh kita jadikan panduan akan datang..HIHIHI..Sebabnya sekaran…

PUNCA DAN TANDA-TANDA YANG BOLEH MENYEBABKAN BERLAKUNYA VERTIGO

Seperti yang kita sedia maklum kan...Vertigo nie bukan satu penyakit yang serius..Tetapi jika dibiarkan boleh menyebabkan pekak..Hal ini kerana vertigo terjadi apabila tiada keseimbangan badan yang boleh menyebabkan keadaan seperti berputar atau berpusing..
Vertigo..boleh terjadi disebabkan oleh beberapa punca :-
1. BPPV (Benign Paroxysmal Positional Vertigo)
- kepala jadi berpusing dan tidak boleh bergerak...ianya berlaku secara tiba-tiba..
2. Keradangan di dalam telinga
- (Labyrinthitis). Ia akan berkait dengan masalah pendengaran.
3. Ménièré’s Disease
– Mengalami masalah akan dengar bunyi dengung dalam telinga hingga menganggu pendengaran.
4. Acoustic Neuroma iaitu salah satu jenis tumor yang memberikan kesan pada sebelah telinga sahaja.
5. Pengaliran darah ke otak semakin berkurang sehinggakan memberi kesan pada penglihatan dan tiada keseimbangan untuk berdiri.
6. Multiple sclerosis
7. Mengalami resdung yang teruk hingga kesannya ke bahagian telinga.
8. Mengalami trauma seperti kemalangan d…

PANTANG LARANG YANG PERLU DIELAKKAN OLEH PESAKIT VERTIGO

Seperti yang kita tahu dengan simptom2 vertigo sebelum nie..dan juga cara2 untuk mengatasinya..vertigo merupakan ketidakseimbangan badan..yang membuatkan keadaan menjadi seolah-olah berpusing atau berputar..
Setiap penyakit pasti ada pantang larangnya kan..tak kiralah sakit apa pun..mesti ada pantang larangnya..
Bagi penyakit vertigo..tak terkecuali juga..dengan pantang larang nya...tapi more to makanan..Jadi..vertigo mempunyai pantang larangnya yang tersendiri..

Jom kita tengok satu persatu..pantang larang untuk pesakit vertigo yang perlu dielakkan..


1. Makanan bersantan
- Semua tau yang santan adalah makanan yang berlemak..Makan dengan berlebihan dan tidak terkawal boleh menyebabkan kolestrol yang tinggi..Begitu juga dengan vertigo..apabila kandungan kolestrol yang tinggi...terjadi dalam badan..boleh menyebabkan badan tidak dapat keseimbangan dan membuatkan menjadi lebih sensitif...Selain itu, pesakit akan berasa mual, loya dan pening..


2. Daging
- Daging memang sedap dimakan..lebih-lebih…

VERTIGO : TIPS SEMBUHKAN VERTIGO DENGAN VIVIX AGAR KEMBALI PULIH SEDIAKALA

VERTIGO???
APA ITU VERTIGO??






Pernahkah anda merasa berpusing-pusing..atau melihat sesuatu seolah-olah benda itu berpusing-pusing atau berputar...
Itulah yang dinamakan vertigo..Ianya bukanlah suatu penyakit..tetapi adalah disebabkan oleh ketidakseimbangan badan..Vertigo terjadi apabila sistem saraf utama kita menerima pelbagai signal ataupun input sekaligus dalam satu masa daripada dalaman telinga, mata, otot-otot dan juga skin pressure receptors..


Terdapat beberapa tips yang boleh diikut bagi mengurangkan ketidakkeselesaan untuk pesakit vertigo..
1. Merehatkan diri - Pesakit vertigo perlulah merehatkan diri untuk beberapa seketika..Ianya bertujuan untuk mendapatkan balik keseimbangan dalam badan..dengan cara berbaring..telentang..dan melihat keatas...Berikut adalah cara-cara untuk merehatkan diri dan memulihkan keadaan berpusing.


2. Pengambilan streoid - Pengambilan steriod boleh membantu pesakit untuk melegakan keadaan..tetapi dengan cara nie..pesakit tidak digalakkan untuk mengambil streoi…

VITAMIN C : FAEDAH YANG DIPEROLEHI JIKA MAKAN VITAMIN C..

Vitamin C sememangnya banyak diperkenalkan di Malaysia..Ada yang dibuat dengan campuran daripada bahan kimia dan ada juga yang dibuat secara semulajadi...
Mana satu pilihan anda...Semuanya terpulang kepada diri anda sendiri...Tapi sebelum itu..kita tengok dahulu apa faedah Vitamin C nie..
FAEDAH VITAMIN C 1. Mengekalkan keseimbangan tisu badan...Ia membuatkan kulit menjadi lebih licin, tegang , cerah & berseri , membantu menghilangkan kesan –kesan jeragat dan bintik hitam pada kulit disebabkan terdedah pada cahaya matahari. 2. Membantu dalam proses penyembuhan luka pada kulit dan lapisan mukosa tubuh (mulut, paru-paru & sistem penghadaman ) 3. Menguatkan saluran darah dan mencegah pegerasan saluran darah oleh itu membantu mencegah penyakit seperti darah tinggi, sakit jantung koronari ,stroke (angin ahmar), kerosakan buah pinggang dsbgnya 4. Membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah 5. Membantu dalam mencegah penyakit barah ( kanser) 6. Membantu dalam proses detoksifikasi dala…